• 30 augustus 2017
  • leestijd 4 min.

Bio-based, bio afbreekbaar en composteerbaar

De groene termen vliegen je om de oren tegenwoordig: bio-based, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Ook bij Greengiving worden ze regelmatig gebruikt. Maar zit er nu echt zoveel verschil tussen die drie? En wat zijn de verschillen dan precies? Dat gaan we je eens haarfijn uitleggen.

Bio-based

De term bio-based zegt het eigenlijk zelf al: het product is biologisch gebaseerd. Dit betekent dat het materiaal gemaakt is van plastic op basis van de reststromen van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. Het materiaal voldoet dan aan de EN 16575 norm. Voorbeelden van bio-based materialen zijn plasticsoorten op basis van suikers of mais. Bio-based materialen zijn alleen niet altijd biologisch afbreekbaar of composteerbaar. De term bio-based heeft dus echt betrekking op de herkomst van het materiaal, en in tegenstelling tot biologisch afbreekbaar en composteerbaar niet op het einde van de keten.

 

Biologisch afbreekbaar

Een materiaal is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken, zonder dat er reststoffen overblijven. De term biologisch afbreekbaar zegt alleen niets over hoe lang het duurt voordat iets is afgebroken. Dit is afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden. Biologisch afbreekbare stoffen zijn bijvoorbeeld hout, katoen en kurk, maar het duurt jaren voordat deze materialen helemaal afgebroken zijn. Desondanks wordt de natuur niet vervuild en zijn het dus duurzame materialen.

 

Composteerbaar

Wanneer een materiaal composteerbaar is, is het net als biologisch afbreekbaar op een biologische manier af te breken. Het verschil is alleen dat aan composteerbaar een tijdslimiet zit. Het materiaal moet namelijk binnen 12 weken voor minimaal 95% afgebroken zijn in een industriële composteringsinstallatie. Het voldoet dan aan de EN 13432 norm voor composteerbare materialen. Voorbeelden hiervan zijn materialen die gemaakt zijn van zetmeel, die dus gewoon bij het groenafval mogen. Heeft een biologisch product langer dan 12 weken nodig om afgebroken te worden, is het dus niet composteerbaar maar biologisch afbreekbaar.

 

Of een materiaal nu bio-based, biologisch afbreekbaar of composteerbaar is, het is sowieso duurzamer dan reguliere materialen! Greengiving werkt dus ook veel met deze ecologisch verantwoorde materialen. Wij vinden zorgdragen voor de aarde belangrijk, en een relatiegeschenk is dé manier om dat uit te stralen. Ben je het met ons eens? Heb je misschien nog vragen? Laat het achter in de reacties!